maanantai 14. huhtikuuta 2008

Vaan kun heräsin, huomasin nukkuvani

Olen aiemmin blogissani kertonut unesta, jossa muuan itseriittoinen pääministeri myönsi biseksuaalisuutensa. Unieni joukossa se on myyvyydessään omaa luokkaansa. Viime yönä kuitenkin näin ahdistavimman unen pitkään aikaan. Se oli niin selkeä, että osasin tulkita sen heti aamulla.

Kysymys oli sähkötolpan siirtämisestä. Sitä oli siirrettävä muutama metri oikealle (?), mikä olisi ollut muuten ihan pikkujuttu, mutta kun siellä oikealla oli suurten ja iljettävien hämähäkkien monimutkainen verkosto. Yritin neuvotella hämähäkkien kanssa; kerroin, että jos ette suostu siirtoon, meidän kaikkien käy huonosti, sillä sähköjohdot roikkuivat nyt vaarallisen matalalla. Sieltä kun valokaari iskisi verkkoihin niin sepä olisi säkenöivä surma. Ei jäisi verkoille vaanimaan yksikään koipeliini.

Hämähäkit näyttivät siltä, kuin aikoisivat hetkenä minä hyvänsä hyökätä naamalleni. Se oli karmivaa. En minä omasta puolestani pelännyt, mutta vieressä nukkui araknofoobikko - olemme vissiin suhteessamme tulleet siihen pisteeseen, että kuvittelemme näkevämme samaa unta. Mutta minä olin kyllä ainoa joka heräsin siihen.

Unessa kokemani tunne oli hyvin lähellä sitä, kun yrittää selittää aikuisille poliitikoille, miksi turhaa autoilua pitäisi välttää. Ainakin täällä Pohjois-Karjalassa kaikki sen suuntainen ehdottelu saa myrkyllisen vastaanoton. Sitä pidetään vittuiluna. Poliitikkona siinä on sitten vaikeassa raossa: ruvetako paasaamaan ilmastonmuutoksesta vai kääntääkö puhe eläkeindekseihin?

Olen syksyn kunnallisvaaleissa ehdolla Joensuun kaupunginvaltuustoon. Pahimmassa tapauksessa joudun hoitamaan erinäisiä luottamustehtäviä seuraavat 50 vuotta (ellei sitä ennen tapahdu 60-luvun kaltaista nuorison politisoitumista). Ja minä kyllä aion tehdä vaalikentillä selväksi, että eläkeläisten asia on minulle tärkein - 2050-luvun eläkeläisten nimittäin. En rupea tieten tahtoen kiusaamaan vanhaa ihmistä, seitsemänkymppistä itseäni. Minua varmaan syytetään tämän ajan hölmöilyistä joka tapauksessa, mutta jonkinlainen puolustus se olisi jos olisi kaivaa rintataskusta vuonna 2009 tehty valtuustoaloite biokaasutankkauspisteen saamiseksi Siihtalan ABC:lle.

Koittakaahan muutkin viritellä keskustelua nuorten ja muiden vähemmistöjen asioista. Paikallistasolla ei nimittäin tajuta ollenkaan, miten vaikeaa jo pelkät EU:n päästövähennysvelvoitteet on saavuttaa huomenna, jos tänään sanotaan EVVK. Sosialidemokraattien pitää panna toimeen sosiaalisesti oikeudenmukaiset ratkaisut ennen kuin hämähäkit ostavat maan, jolle sähkötolppa pitäisi siirtää. Tuulivoimaa pitää rakentaa paljon ja pian, koska tulevaisuudessakaan sitä ei varmasti voi rakentaa hirveästi ja heti. Ja biokaasuautot pitää saada kunnolla markkinoille ensi vuosikymmenellä, koska 20-luvun köyhillä ei ole varaa hankkia alle 10 vuotta vanhaa autoa. Pohjoiskarjalaisessa kulttuurissa auton omistaminen nimittäin on ihmisoikeus. Siitä ei päästä mihinkään edes puolessa vuosisadassa.

Ei kommentteja: