keskiviikko 20. kesäkuuta 2007

Pakolaispäivä

Tänään vietetään YK:n kansainvälistä pakolaispäivää. Se ei ole ilon päivä, sillä tuoreen uutisen mukaan pakolaisten määrä on vuoden aikana lisääntynyt 14 %. Pakolaisia "syntyi" vuonna noin 10 miljoonaa ihmistä, suurin osa Irakissa.

Virallisissa pakolaismäärissä eivät näy maansisäiset pakolaiset, joita on arviolta 25 miljoonaa, eivätkä ympäristöpakolaiset, joiden määrä on samaa luokkaa kuin varsinaisten pakolaisten määrä ja lisääntymään päin ilmastonmuutoksen vuoksi.

Mikä on Suomen hallituksen vastuu maailman pakolaisongelmasta? Vilkaistaanpa hallitusohjelmaa.

Ilmastonmuutos ja globalisaatio vahvistavat kansojen ja kansalaisten keskinäistä riippuvuutta. Maailmanlaajuiset kehityskysymykset, kansainvälisen turvallisuuden vaaliminen, pakolaisuus ja maastamuutto, Euroopan unionin laajentuminen sekä eurooppalaisen yhteistyön syventyminen vaikuttavat myös Suomeen.

Perusasioiden ymmärrys on siis kunnossa. Mutta mitä hallitus aikoo tehdä juurikin pakolaiskysymyksen kohdalla?

Hallituksen maahanmuuttopoliittisena tavoitteena on kehittää aktiivista, kokonaisvaltaista ja johdonmukaista politiikkaa, joka ottaa täysipainoisesti huomioon niin työvoiman tarpeen, maahanmuutajien moninaiset lähtökohdat kuin kansainväliset velvoitteet.

Joo, ihan hyvä tavoite. Miten siihen päästään?

Työperusteista maahanmuttoa edistetään ottaen huomioon Suomen ja EU:n väestökehitys ja siitä aiheutuva työvoimantarve.

Tuota noin... Hallitus hyvä, entä kehityspoliittinen johdonmukaisuus? Aikooko hallitus ottaa köyhemmistä maista kermat päältä, siis ne hyväkuntoiset nuoret, jotka ovat onnistuneet läpäisemään EU:n rajan?

Laillista maahanmuuttoa lisätään ja laitonta maahanmuuttoa ja ihmiskauppaa torjutaan.

Kuulostaa päättäväiseltä. Koskeehan tämä myös laittomia siirtotyöläisiä, jotka työnantajiensa mielestä ovat kilpailukykyisiä?

Kielteisen turvapaikkapäätöksen, mutta jo työpaikan saaneelle henkilölle, jonka edellytykset jäädä Suomeen työntekijänä täyttyvät, säädetään mahdollisuus hakea oleskelu- ja työlupaa Suomesta käsin.

Häh! Mutta juurihan te sanoitte... No olkoon. Puhutaan nyt niistä pakolaisista. Mitä linjauksia pakolaisten suhteen on tehty?

Selvitetään, miten lapsen etu toteutuu turvapaikanhakija- ja pakolaislapsia koskevissa päätöksissä ja arvioidaan erityisesti ilman huoltajaa tulleiden turvapaikanhakijalasten asema ja kohtelu.

Oi hienoa! Hallitus aikoo siis lopettaa mystiset katoamiset pakolaiskeskuksista. Mutta kertokaa, hyvät ministerit, miten tämä tapahtuu? Laitetaanko lapset vankilaan vai käännytetäänkö heidät jo rajalta? Vai varmistetaanko lapsille oikeasti turvallinen sijoituspaikka esimerkiksi jostakin toisesta maasta?

Ja aikooko hallitus jatkossakin valita pakolaisista parhaat päältä, panostaa laatuun eikä niinkään määrään? Siis vanhat ja sairaat jääkööt pakolaisleireille? Ja raskaana olevat äidit myös? Onko teillä suunnitelmia pakolaiskiintiön nostamiseksi?

Vaikutetaan siihen, että EU-maiden maahanmuuttopolitiikka pystytään sovittamaan entistä paremmin yhteen kehitys- ja ihmisoikeuspolitiikan ja EU-maiden oman työvoimapolitiikan tarpeisiin.

Jos tämä oli lupaus, niin laihanlainen on. Tietäähän sen, kumpien etu porvareiden mielestä menee edelle, meidän vai heidän.

2 kommenttia:

mrp kirjoitti...

Mikä oli postauksesi idea? Oliko se porvarihallituksen maahanmuutto- ja pakolaispolitiikan kritisointi?

Suomen ja kaikkien länsimaiden ongelmana on juurikin hyödytön humanitäärinen maahanmuutto. Vuonna 2006 Suomi käytti ainoastaan näihin hieman päälle viiteen sataan elintasopakolaiseen 80 miljoonaa euroa. Nyt siis ~500 elintasopakolaisella annettiin paratiisipaikka, vaan mites ne muutama sata miljoonaa muuta ihmistä siellä ihan paikan päällä? Olisko ollut kenties järkevämpää antaa se 80 miljoonaa täsmähoitona suoraan pakolaisleireille tai vastaaville?
Humanitäärinen maahanmuutto on vain länsimaisten, etenkin vasemmiston, keino ostaa itselleen tätä sosialistista tyydytystä. Realistinen maailman parannus on ihan ok, mutta kevytkenkeinen maailman parantaminen vie itsessään maailmaa vain huonompaan suuntaan.

Sosialistikin voi olla realisti, mutta mahtaa olla hankalaa kuin itse aate ei ole.

Unknown kirjoitti...

Kyllä, mielestäni porvarihallituksen maahanmuuttopolitiikka on moraalitonta. Juuri päätettiin lakkauttaa kaksi vastaanottokeskusta, koska turvapaikanhakijoiden määrä on laskenut jatkuvasti. Daa!

On selvä asia, että Suomi ei maailman köyhyyttä ja ihmisoikeusloukkauksia yksin poista, mutta tekisi nyt edes osansa. Pakolaisleiri jossain ei-kenenkään-maalla ei voi olla pysyvä ratkaisu, koska siellä ihmisillä ei ole yrittämisen mahdollisuuksia vaan he ovat riippuvaisia ulkopuolisesta avusta. Siis ne ihmiset pitää saada jonnekin, ja mikä olisi parempi kohde kuin Suomi, jossa on tilaa, tarvetta ja varaa panostaa kotouttamiseen?

Hallitus kuitenkin suosii juurikin niitä elintasopakolaisia, jotka tulevat tänne, vaikka heillä olisi työtä ja vakaat elinolot kotimaassaankin. Se ei oikeasti hädässä olevia pakolaisia auta yhtään.