perjantai 8. helmikuuta 2008

Körö körö kirkolliskokoukseen


Maanantaina evankelis-luterilaisten seurakuntien luottamushenkilöt valitsevat uudet hiippakuntavaltuustot ja uuden kirkolliskokouksen seuraavaksi neljäksi vuodeksi. Olen ehdolla Kuopion hiippakunnan nuoret aikuiset -vaalilistalla. Vaalista tulee tiukka, mutta listamme saa todennäköisesti yhden paikan kirkolliskokoukseen ja kaksi hiippakuntavaltuustoon. En kuitenkaan uskalla ennustaa, kuka tai ketkä meistä menevät läpi.

Tiedotusvälineet ovat kivasti olleet nuorten aikuisten valtakunnallisen kampanjan tukena. Kotimaa-lehti on julkaissut nuorten ehdokkaiden mielipidekirjoituksia ja mm. Joensuun seudun Kirkkotie-seurakuntalehti laittoi kirkolliskokousvaaliuutisen yhteyteen oman uutisen listastamme. Myös Uutispäivä Demari mainosti vanhojen tuttujen demariehdokkaiden lisäksi myös meitä nuoria demareita. Olen saanut varsin hyvän vastaanoton myös kohdatessani äänestäjiä. Nuorten aktiivisuus ilahduttaa vanhoja konkareitakin.

Nuoria (18-29-vuotiaita) pääsi edellisissä vaaleissa kirkolliskokoukseen kolme, sitä edellisissä ei yhtään. Nuorten äänen puuttuminen on kirkolle yhtä suuri ongelma kuin SDP:lle, joka Helsingin Sanomien toissapäivänä julkistaman gallupin mukaan on menettänyt neljässä vuodessa lähes viisi prosenttia nuorisokannatuksestaan. Uutispäivä Demarin päätoimittaja Juha Peltonen vihjailee - Lipposta lainatakseni - kaunaisesti päätoimittajan palstallaan tänään, että huono nuorisosuosio johtuu nuorisoliitosta, joka on yhtä kalkkeutunut kuin ukkopuolue. Ehkä niin. Puolueen pää-äänenkannattajalta odottaisi kuitenkin kannustavampaa asennoitumista liikkeen tulevaisuuden toivoihin.

SDP on mielestäni hyvin ajassa kiinni, mutta kirkko on siitä 40 vuotta jäljessä. Se johtuu yksinkertaisesti siitä, että kirkon päättäjät ovat olleet nuoria keskimäärin 40 vuotta sitten. Harva heistä ymmärtää tämän päivän nuoria, ja vielä harvempi tämän päivän nuorista ymmärtää kirkkoa. Se on erittäin surullista, sillä kirkko voisi olla myös heille turvapaikka turvattomassa maailmassa, toivon valaja toivottomilta tuntuvissa tilanteissa ja rakkauden lähde rakkaudenjanoisille. Voisi olla, jos nuoret nykymuodoissaan vain kelpaisivat kirkolle.

Kirkon tutkimuskeskuksen mukaan nuorten aikuisten kirkosta eroamiset johtuvat paljolti hyvin käytännöllisistä syistä. Ei haluta maksaa veroa kirkolle, jota ei henkilökohtaisesti tarvita. Tässä asenteessa kuvastuu aikamme yltäkylläisyys ja itsekeskeisyys. Tulevaisuudessa joudumme kuitenkin elämään tiukempia aikoja; silloin yhteisvastuuta jälleen kysytään.

Kirkko havittelee parhaillaan johtotähden asemaa ilmastonmuutokseen vastaamisessa. Kirkon käsitys luonnosta luomakuntana, Jumalan luomana ja pyhänä, on tarpeellinen haitallisten ajatusmalliemme poistamiseksi. Raamatussa myös aineellisen todellisuuden toisarvoisuus tehdään selväksi. Teollistumisen myötä ihminen on joutunut "mammonan" valtaan, ja kirkko tarjoaa vapautusta näistä kahleista. Samalla asialla ovat toki monet muutkin uskontokunnat, mutta minua perinteinen kansankirkko puhuttelee kaikkein eniten.

Tavoitteeni siis ovat vahva ja läsnäoleva kirkko ja kestävän kehityksen hiippakunta. Niiden rakentaminen olisi helpointa luottamuselimistä käsin, mutta työ jatkuu, vaikka tällä kertaa jäisin rannalle.

Ei kommentteja: