torstai 16. heinäkuuta 2009

Toivon ilta

Päivä on ollut erittäin hektinen. Pääsin komiteaan, johon minua nuorten toimesta esitettiin ja komitea kokoontui päivän aikana kaksikin kertaa. Toisena yleiskokouspäivänä tuntuu jo, että aika loppuu kesken, vaikka neljä päivää on vielä edessä...

Illan viimeinen yleiskokoussessio päättyi juuri. Käsittelimme kokouksen julkilausumia. Ajankohtaisista teemoista näyttää varsin selvästi nousevan kolme: maahanmuutto, ilmastonmuutos ja talouskriisi.

Ilmastonmuutos ja talouden vääristymät ovat olleet kirkkojen asialistalla jo vuosia, kuten maahanmuuttokin. Maahanmuutto kuitenkin on Euroopan Kirkkojen Konferenssille nyt erityisen ajankohtainen, koska Euroopan kirkkojen maahanmuuttoasiain yhteistyöjärjestö CCME liittyy tässä kokouksessa virallisesti osaksi CEC:tä. Kirkkojen yhteisestä kristillisestä uskosta nousee käsitys jokaisesta ihmisestä yhdenvertaisena Jumalan kuvana, minkä vuoksi kirkot puolustavat maahanmuuttajien ihmisoikeuksia ja vastustavat muurien pystyttämistä Euroopan ympärille. Maahanmuuttajat ovat toki haaste kirkoille siinä missä yhteiskunnillekin, ja työtä on tehtävä, jotta myös uudet eurooppalaiset kokevat olevansa tervetulleet yhteiskuntaan, kirkkoihin ja ekumeeniseen yhteistyöhön. Jotakin työstä näkyy, sillä tässä yleiskokouksessa on enemmän maahanmuuttajadelegaatteja kuin aikaisemmin.

Näitä kolmea teemaa yhdistää halu asettua heikompiosaisen rinnalle heitä puolustamaan. Käytin äskeisessä sessiossa myös lyhyen puheenvuoron, jossa kiitin viestejä valmistelleita komiteoita hyvästä työstä ja muistutin, että me koolla olevat olemme hyväosaisia eurooppalaisia, mutta mielessämme ovat maailman köyhät. Toivottavasti se muutti maailmaa. :)

Ei kommentteja: